•• Dátum minimálnej trvanlivosti ••
Dátum minimálnej trvanlivosti (DMT) je dátum, ktorý sa povinne uvádza na všetkých potravinách, okrem rýchlo sa kaziacich potravín, pri ktorých sa používa "dátum spotreby".
Vymedzuje minimálnu dobu, po ktorú si daná potravina zachováva svoje špecifické vlastnosti pri dodržiavaní skladovacích podmienok a spĺňa požiadavky na zdravotnú nezávadnosť. Na výrobkoch býva vyznačený nápisom "minimálna trvanlivosť do ...". Dátum minimálnej trvanlivosti nie je potrebné uvádzať na niektorých, vo vyhláške vymenovaných potravinárskych výrobkoch (napr. na liehovinách, vínach, čerstvom ovocí, zelenine a čerstvom pečive).
Výrobky po "dátume minimálnej trvanlivosti", rovnako ako aj po "dátume spotreby" nemôžu byť ponúkané konečnému spotrebiteľovi.